Att må dåligt
Självkänsla och självförtroende är två olika ord som handlar om vad du tycker och tänker om dig själv. Självkänsla och självförtroende handlar om att tro att du kan lyckas och klara av saker, men också hur du kan hantera misslyckanden och när det inte riktigt gick som du tänkt dig. Båda orden är viktiga och hänger ihop, men det har lite olika betydelse.
På den här sidan pratar vi om ångest, panikångest och vad som händer i kroppen när vi får ångest och panikångest. Läs gärna mer på 1177.se eller kontakta din vårdcentral, ungdomsmottagning eller skolsköterska om du vill ha hjälp med din egen ångest eller panikångest. De kan också hjälpa dig om du vill veta mer om ångest och panikångest, även om du inte lider av det själv.
Självskada innebär att du på något sätt gör illa din kropp eller ditt inre. För vissa kan det handla om att skada sin kropp, sätta sig själv i dåliga situationer, låta andra skada ens kropp eller använda droger och alkohol. Det är ganska vanligt att stödsökande som kontaktar jourer för självskada inte vet vad de ska göra med jobbiga tankar och vill bryta en känsla.
Känner du att livet är hopplöst och att du inte vill leva mer? Det är allvarliga tankar och det är viktigt att du berättar för någon om det du känner. Du är inte ensam om att ha tankar på döden och det är bra att du har hittat hit. Det kan vara svårt att förstå varför folk väljer att ta självmord eller varför du känner som du gör och därför kan det vara skönt att prata om sina tankar med någon. Att ha självmordstankar är i sig inget farligt. Men det är viktigt att du pratar med någon så att du kan få hjälp.
Stress är en helt vanlig och normal känsla. Du kan vara stressad för att bussen går om fem minuter och du har ännu inte hunnit snöra på dig båda skorna. Du kan känna stress över att nationella proven börjar närma sig. Du kan känna dig orolig och stressad över att du behöver ha ett jobbigt snack med din kompis om en grej som du har tänkt på. I alla dessa situationer är stress någonting hälsosamt, kroppen reaktion på någonting som den upplever som jobbigt. Stress kan bli ett problem när stressnivåerna i kroppen inte går ner, när du inte kan slappna av även efter att du stigit på bussen, klarat provet eller blivit sams med din kompis.
Minoritetsstress är en form av stress som kan uppkomma på grund av negativa erfarenheter som är kopplade till att du tillhör en minoritetsgrupp. Många som tillhör en minoritetsgrupp har erfarenhet av diskriminering, dåligt bemötande, kränkningar och/eller trakasserier. Dessa erfarenheter kan göra att du upplever stress för att du är orolig för att det ska hända igen.